Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джефри ван Орден: Брюксел не е гъвкав в преговорите за Брекзит

Снимка: Юлияна Корнажева

„Да направим сделката за Брекзит“, призова пред БНР евродепутатът Джефри ван Орден, който е бивш докладчик за напредъка на България по пътя към членство в Европейския съюз. Според него вероятността за сделка е 60/40.

„Премиер министърът го каза точно – искаме да излезем със сделка. Ако е възможно да тръгнем без сделка, ще го направим – ако е възможно за политиката и за народа. Мисля, че няма повече смисъл да го отлагаме“, посочи той в предаването „Преди всички“.

Според Ван Орден, ако има още един референдум във Великобритания, той отново ще покаже, че хората искат да излязат от Евросъюза.

„Хората във Великобритания подкрепят премиер министъра. Има партии, които са против това. Те си имат отделна цел. Смятам, че Брюксел не е гъвкав по отношение на преговорите и няма добра воля да ги води. Ние казваме, че в ЕС нищо не е възможно и всичко е възможно, ако има политическо желание. Брюксел трябва да направи тази сделка в близко време, иначе отношенията между ЕС и Великобритания няма да са добри в бъдеще. Смятам, че е много важно да имаме хубави отношения. Трябва повече държави по време на Европейския съвет да кажат, че трябва да се направи тази сделка сега“.

Искаме да защитим суверенитета на Великобритания и на Северна Ирландия, подчерта още Джефри ван Орден и добави:

„Също така искаме да има хубави взаимоотношения и възможност за партньорство между Северна Ирландия и Ирландия. Няма причина това да не се случи“.

За състава на новата ЕК евродепутатът смята, че ще има две промени – вероятно за Унгария и за умъния.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна