Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Псевдо-Дионисий Ареопагит в културно-историческите традиции на Изток и на Запад

Дионисий Ареопагит, стенопис от ХVІ в.
Снимка: Уикипедия

Мащабна конференция, посветена на рецепцията на Псевдо-Дионисий Ареопагит, знаменития неизвестен християнски учител от края на V - началото на VІ век, се проведе през септември във Варна. С участието на международно признати авторитети по темата от Германия, Италия, Русия, САЩ, Великобритания, Австрия, Черна гора, Румъния, България конференцията, организирана от проф. Георги Каприев (СУ), д-р Надежда Жечкова (СУ) и д-р Смилен Марков (ВТУ), се превърна в събитие от световно значение за философската и историческа медиевистика с важността и многообразието на темите, представени в докладите:

• тълкуване на връзката на Дионисий с Атинския неоплатонизъм (проф. Марк Едуардс и проф. Тео Кобуш);
• вътрешните норми на източното и западното възприемане на Дионисий (проф. Георги Каприев);
• влиянията на Динисий върху византийската източноправославна традиция (о. д-р Майнолди, проф. Дейвид Брадшоу, проф. Иван Христов, д-р Смилен Марков, проф. Кристоф Ерисман);
• мястото на Дионисий в ученията на големите западни мислители като Алберт Велики (д-р Мария Бургер, д-р Хенрик Анчулевич), Тома от Аквино (проф. Андреас Шпеер), Николай от Куза (проф. Изабел Мандрела), Герард от Ценад (д-р Клаудио Месарош) и Ерфуртските картузианци (проф. Михаил Хорков);
• въздействието на Дионисий върху възлови за Средновековието богословски и философски теми – символът като граница (доц. Гергана Динева), законът, редът и равенството (д-р Филип Иванович), европейската политическа традиция (проф. Гюнтер Меншинг).

Влиянието на свети Дионисий, покровител на френските крале, върху развитието на богословската, философска и историческа мисъл през средните векове и на Изток, и на Запад трудно може да се измери, достатъчно е само да се спомене, че той е автор на идеята за катафатическото (позитивното) и апофатическото (негативното) разбиране на Божествената същност.

В „Премълчаната история“ се обръща внимание върху това значимо, проведено в България научно събитие, за същността и протичането на което разговаряме с организаторите проф. Георги Каприев и д-р Смилен Марков, и студента Василен Василев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна