Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив – европейска столица на суинга

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В първите октомврийски почивни дни Пловдив бе завладян от суинга. Балканското първенство по линди хоп танци събра ентусиасти и пристрастени към ретро звученето на суинга.

Състезанието бе разделено на 19 секции. В него се включиха състезатели от 32 държави. „Най-добрите състезатели изобщо по суинг танци в Европа“, казва Явор Кунчев пред "Хоризонт". „Имаме състезатели от Израел, Австралия, Япония, Китай, Канада.“

Явор Кунчев Снимка: Ирина Недева

„Линди хопърите са предимно артисти, не толкова състезатели в буквалния смисъл на думата – атлети“, уточнява Явор Кунчев, според когото физиката няма никакво значение в случая,  защото „духът, емоцията, усещанията са най-важните“.

„Често се шегуваме в нашите среди, че суинг танците са, може би, първите джендър танци в света. Няма разделение на „лидерът трябва да е мъж, фолърът (който следва – бел. ред.) трябва да е жена. Може да са двама мъже, може да са две жени, може дамата да води в двойката, тя да е лидер…“

По подобие на живота и в суинга, ако има двама лидери на едно място, нищо не се получава, казва още Явор Кунчев.

Снимка: Ирина Недева

Суингът не е просто музика, нито просто танц, а начин на живот. „В суинга са съчетани много ценности, които ние като танцьори изповядваме и по този начин превръщаме тези ценности в начин на живот. Едни от най-важните от тези ценности са разбирателството, доверието, толерантността, споделянето на емоции“, разкрива част от тайните на суинга Явор Кунчев.

Репортажа на Ирина Недева от първенството по линди хоп танци чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени