Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сливен поискаха да бъде обезопасено кръстовището, където беше прегазено 16-годишно момиче

Снимка: БГНЕС

Шофьорът, който уби на пешеходна пътека 16-годишно момиче в Сливен и след това избяга от местопроизшествието, е бил задържан в заведение в центъра на града. Това съобщи главен инспектор Илиян Николов началник на сектор „Пътна полиция“ Сливен. Убитото момиче е ученичка от Професионалната гимназия по обществено хранене. Днес сутринта полицията осъществяваше контрол на мястото на инцидента на бул. „Бургаско шосе“. Кореспондентът на "Хоризонт" Стоян Радев беше на мястото заедно с полицията, прокуратурата и разговаря с пешеходците, какво е нужно, за да се обезопаси това може би най-най-опасно и натоварено кръстовище в града.

Главен инспектор Николов съобщи, че задържаният шофьор отскоро е имал свидетелство за управление и няма тежки провинения по Закона за движение по пътищата. Преди да се качи на колата той е пиел в заведение в село Тополчане. Николов разясни и фактическата обстановка по време на инцидента, при който 16-годишната ученичка е била ударена от лекия автомобил.

"Отнето е предимството на пешеходец. Към момента не е имало други автомобили на пътното плътно. В последствие ще се установяват скоростта и причината, довела до произшествието. Шофьорът е бил с 2,24 помила алкохол в кръвта". Главен инспектор Николов обясни, че предстои да излязат резултати от кръвни изследвания, които ще покажат дали шофьорът е използвал и упойващи вещества. "Взета е проба и от момичето, за да се установи дали и тя не е употребила алкохол", добави още той.

Говорителят на Окръжната прокуратура прокурор Ваня Белева обяви, че на задържания шофьор днес или утре най-късно ще му бъде повдигната постоянна мярка задържане под стража.

"Обвиняемият е задържан за 72 часа. Днес предстои наблюдаващият прокурор да внесе искане, заедно с делото, до Окръжния съд в Сливен за вземане на постоянна мярка задържане под стража по отношение на обвиняемото лице". Тя обясни, че шофьорът е привлечен под наказателна отговорност за причиняване на смърт по непредпазливост.

Белева потвърди информацията, че шофьорът е твърдял, че не е разбрал, че е ударил момичето и за това е напуснал местопроизшествието.

"Така е, да. Поне първоначалните му обяснения са такива - не е разбрал какво точно се е случило".

Хората от квартал „Стоян Заимов“ в Сливен поискаха кръстовището да бъде обезопасено, защото това не е първи тежък инцидент на „Бургаско шосе“:

"Много е опасно. Тук има убити деца още отпреди много години. ... Имаше митинг, когато до другата пешеходна пътека убиха едно момиче, но нищо не се направи. Искаме да има повече полицейско присъствие и някъде да бъде поставен "легнал полицай".

Дали и кога ще станат реални исканията на хората не е ясно, но е сигурно, че трябва да минат местните избори, за да заработи отново общинската администрация на пълни обороти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна