Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Киряков: Шоуто направи партия, но бе изненадващо, че партията не направи шоу

Георги Киряков
Снимка: Мария Христова

„Може би не беше изненадващо, че Шоуто направи партия, но беше изненадващо, че партията не направи шоу“. Това каза пред БНР политологът Георги Киряков по повод учредената в събота (5 октомври) партия „Няма такава държава“ с лидер Слави Трифонов. 

В предаването „12+3“ по програма "Хоризонт" политологът обясни, че е очаквал доста по-публичен да бъде процесът на учредяването на новата партия.

Обяснението на един от делегатите на учредителното събрание, дадено пред медиите, че секретността е заради т.нар. „кафяво-жълти“ медии, Георги Киряков коментира с поговорката „Който се страхува от мечки, да не ходи в гората“. 

Конспиративността е отвъд демократичните граници 

„Партиите са затова - да обясняват на публиката всяко свое действие. Тази конспиративност е отвъд всякакви политически и нормални демократични граници. Утре, ако влязат в политиката, така ли ще правят коалиция - отвъд погледа на публиката и отвъд погледа на медиите“, каза още политологът. 

Според него проучвания показват, че партията „Няма такава държава“ ще влезе в бъдещ парламент: „Това означава, че Слави Трифонов може да пренареди конфигурациите на бъдещи коалиции, освен ако някоя от големите партии не спечели пълно мнозинство, но такава перспектива няма“.

Слави Трифонов не е Бойко Борисов

По думите на политолога не може да има сравнение между Слави Трифонов и Бойко Борисов от гледна точка на създаването на партиите им и като потенциал на управление, защото Трифонов не е загатнал, че е способен да взема важни политически решения.

„Виждаме кой влиза в управлението на неговата партия - това са сценаристите му. Защо е затворил възможностите други хора да участват във вземането на партийните решения? Това е много важно за всяка партия“, заяви още Киряков и допълни, че очаква Трифонов да излезе и да отговори на този въпрос.

Политиката е и визия

„Правенето на политика не е само анти, не е само протест и критикуване на управляващите и управлението. То е и обратното - предложения за това как ще изглежда, според тяхната партия и според лидера, бъдещето на България“, каза в заключение политологът.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Георги Киряков в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!