Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки арести на глобални екопротести

| обновено на 07.10.19 в 19:28
Арести на екоактивисти в Лондон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С блокади на основни пътни артерии осъмнаха днес някои големи градове в целия свят. Екоактивисти на движението „Бунт срещу изчезването“ излязоха в Лондон, Берлин, Амстердам, Сидни, Ню Йорк и други мегаполиси, за да протестират срещу бездействието на политиците към климатичните промени.

С арести, но без сблъсъци започна седмицата на протеста на екоорганизацията „Бунт срещу изчезването“ - 135 бяха задържани в Лондон, над 30 в Сидни, 50 в Амстердам.

Демонстрантите призовават за спешни действия за ограничаване на въглеродните емисии.

В Амстердам стотици демонстранти спряха движението по основен булевард и опънаха палатки, въпреки забраната на градските власти.

В Лондон екоактивистите спряха движението по главен път край британското министерство на отбраната с макет на ядрена ракета.

Гражданско неподчинение обявиха и около хиляда демонстранти в германската столица Берлин.

С блокада на обществения живот чрез гражданско неподчинение искаме да обърнем внимание върху климатичната катастрофа, обясни Тино Пфаф от организаторите.

В Берлин протестът е насочен срещу половинчатата политика на правителството на Ангела Меркел. Столицата осъмна с блокада на възлови кръстовища. В парка „Тиргартен“, където екоактивистите обявиха едноседмичен протестен палатков лагер, реч държа капитанката Карола Ракете, която в края на юни акостира в Италия с кораба си и с 40 спасени в Средиземно море мигранти въпреки забраната на тогавашния вътрешен министър Матео Салвини.

Трябва да останем тук и да се бунтуваме, докато правителството не обяви извънредно положение заради климата. Радвам се, че решихме да останем тук до края на седмицата и да блокираме Берлин денем и нощем, обяви Ракете в центъра на Берлин.

Започналата днес вълна от протести не е първата акция на организацията „Бунт срещу изчезването“, която се опитва чрез провокации да привлече вниманието на обществото към опазването на климата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна