Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Цацаров няма основания за прекратяване дейността на БХК

| обновено на 08.10.19 в 12:24
Снимка: БГНЕС

Според главния прокурор Сотир Цацаров няма основания за прекратяване дейността на Българския хелзинкски комитет. С такова искане той беше сезиран от ВМРО в разгара на казуса "Джок Полфрийман". С какви мотиви Обвинител номер едно отказва да се обърне към съда.

Документ, подписан от председателя на БХК, е бил сред доказателствата, въз основа на които състав на САС пусна Джок Полфрийман предсрочно от затвора.

Това беше квалифицирано от ВМРО като „недопустима намеса в съдебната система на България" и се стигна до искането до Сотир Цацаров.

В отказа си главният прокурор цитира Закона за юридическите лица с нестопанска цел, според който прекратяване дейността на сдружение може да иска, ако тя е свързана с тероризъм, противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави или ако сдружението не е законно учредено или е обявено в несъстоятелност.

В отговор на твърденията на ВМРО, че БХК  въздейства върху независимостта на съда чрез организиране на семинари и обучения на магистрати и обвързването им с освобождаването на Полфрийман, главният прокурор казва, че първото не е забранено от Конституцията, а по второто прокуратурата вече е предприела действия с искане за възобновяване на делото. И препоръчва на подателите на сигнала, ако са убедени, че има основание за прекратяване дейността на правозащитната организация, сами да предявят иск до Софийския градски съд,


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна