Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Селени с критически поглед в книгата „От държавен социализъм към посткомунистически капитализъм"

2
Снимка: БГНЕС

Книгата на американския социолог от унгарски произход проф. Иван Селени „От държавен социализъм към посткомунистически капитализъм: критически поглед“ ще бъде представена тази вечер в Института по социология „Иван Хаджийски“. Инициатор и вдъхновител на изданието е проф. Петър-Емил Митев.

Книгата е посветена на 80-годишнината на проф. Селени и представя обобщение на основната тематика, като обхваща развитието след драматичния период на прехода, първите десетилетия на новия век.

„Става ясно, че след първоначалните резки диференциации се достига по един или друг път, по-мъчителен или по-плавен път, до форма на капитализъм и страните стават част от глобалния Запад, влизат в ЕС и в НАТО, има известен процес на хомогенизиране. След което се влиза в нов стадий, който води до преразпределение на собствеността“, поясни проф. Петър-Емил Митев в предаването „Преди всички“ и допълни, че в книгата се задава и въпросът - защо се получи така, че между тези страни, които по времето на реалния социализъм сякаш маршируваха в единен строй, а след това се получиха такива големи разлики между стандарта на живот в тях.

„Проф. Иван Селени разглежда външните и вътрешните фактори за това. Външните фактори са например, че държавният дълг на Полша беше опростен, а на българите беше разсрочен; в Унгария през 90-те години се изля златен дъжд, докато в България вниманието се насочи към това да се спрат блоковете на АЕЦ „Козлодуй“ и да се спре строежа на втората АЕЦ. Вниманието, което беше оказано на западните инвеститори по отношение на България и на Централна Европа, беше по-различно“.

Проф. Петър-Емил Митев подчерта, че „преходът протича с различна степен на жестокост, на трудности, на разоряване, на несправедливости по отношение на хората в двете части на Европа“:

„Най-чистата форма на западния преход е в Източна Германия, където западногерманските капиталисти поеха нещата в свои ръце, докато в Югоизточна Европа, по-конкретно в България, се получиха назначени капиталисти“.

Интервюто с проф. Петър-Емил Митев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия