Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Болката и правата на пациента у нас

БНР Новини
Обучени кучета помагат на тежко или неизлечимо болни в Център за палиативна грижа, Мексико
Снимка: БГНЕС

По един или друг повод като феномен физическата болка е била свързвана със сила или слабост, с оцеляване, със сигнал за здравословен проблем, който трябва да бъде решен, с чувство за загуба, с познание чрез страдание, с какво ли още не. 

Само че в измеренията на остра или хронична болка при смятани засега за труднолечими, дори неизлечими заболявания, както и при оперативна намеса, лечението на самата болка се превръща в жизнена необходимост. В този смисъл обаче нерешените проблеми са доста повече от решените в контекста и на анестезиологията, и на палиативните грижи.

За тях разговаряме броени дни преди Световния ден на анестезиолозите със специалиста в областта на анестезиологията и интензивното лечение на болката, който ръководи и отделение „Палиативни грижи“ към Комплексния онкологичен център във Враца – доц. д-р Николай Йорданов.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от