Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом обмисля начини да ограничи притока на капитали към Китай

Администрацията на Тръмп продължава напред с дискусиите около въвеждането на възможни ограничения на притока на капитали в Китай с акцент върху инвестициите, направени от правителствените пенсионни фондове в САЩ, съобщи във вторник Блумбърг, позовавайки се на лица, запознати с въпроса.

Според източниците на агенцията, работата по този въпрос е напреднала, след като в края на миналия месец се появиха признаци, че Белият дом обмисля начини да принуди отписването на китайски компании от американските фондови борси, което обаче беше определено от търговския съветник на Тръмп - Питър Наваро като "фалшиви новини".

В днешната информация на Блумбърг се посочва, че сега американската администрация търси по-нататъшно проучване на решението на финансовите компании, които са доставчици на фондовите индекси, да добавят към индексите си китайски фирми, които обаче се счита, че представляват съществен риск за американските инвеститори.

Междувременно китайски издание South China Morning Post съобщи, че Китай вече е понижил очакванията си относно напредъка в търговските преговори във Вашингтон, които ще се проведат по-късно тази седмица и вероятно ще съкрати престоя на своята делегация, водена от вицепремиера Лю Хъ, в американската столица с един ден.

Базираното в Хонконг написа: 13-ият кръг от преговори ще се проведе тази седмица, но наши източник посочиха, че китайската делегация вече планира да съкрати престоя си във Вашингтон с един ден. САЩ пък планират да повишат митата върху китайския внос през следващата седмица, докато проблемите около Джо Байдън и протестите в Хонконг са също надвиснали над предстоящите разговори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени