Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р инж. Венцислав Славков за създаването на успешни българи

Д-р инж. Венцислав Славков и Цвета Николова в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Здравко Петров

„Най-бедната в ЕС държава; най-неграмотните функционално младежи; най-бързо намаляващото население; …най-нещастливите хора.“ Всичко това за нас – българите, и за родната ни България.

Обаче: Напусналите страната ни млади българи много често и бързо се утвърждават професионално в страните-приемници. Учениците от Олимпийските ни отбори по природо-математически науки се завръщат с медали от всяко състезание, а наши студенти с лекота стават докторанти на престижни университети. Как се създават успешни българи; колко тясна е връзката образование – бизнес – икономика и национална сигурност; използват ли се иновативните методи на обучение и може ли да се проектира бъдещето – за всичко това е разговорът през призмата и опита на най-известното висше техническо училище у нас – Техническия университет, София.

Д-р инж. Венцислав Славков – лектор и член на настоятелството на Университета, председател на УС на клъстер „Мехатроника и автоматизация“ и зам.-председател на Асоциацията на клъстърите в България, акцентира:

„България има редкия шанс в момента нейният комисар в Брюксел да отговаря за младежта и иновациите и това е добър шанс да се даде тласък на развитието на кадрите в областта на иновациите. Би трябвало да се опитаме да създадем нови иновативно мислещи хора и чрез тях да постигнем конкурентоспособност на българската икономика.“

Какво още казва в „Познати и непознати“ д-р инж. Венцислав Славков – чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от