Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ню Йорк таймс“: Елитно руско поделение опитва да дестабилизира Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първо бе кампанията по дестабилизиране в Молдова, последвана от отравяне на оръжеен търговец в България, а след това осуетен преврат в Черна гора. Миналата година имаше опит за убийство на бивш руски шпионин във Великобритания. Въпреки че тези операции носеха отпечатъка на руските спецслужби, властите първоначално ги сметнаха за изолирани атаки без връзка помежду си, коментира в обширен материал днес в. „Ню Йорк таймс“.

Представители на западните служби обаче сега заключават, че тези операции и потенциално много други са част от координирана и продължаваща кампания за дестабилизиране на Европа, извършвана от елитно поделение в руската разузнавателна система, специализирано в подривна дейност, саботаж и убийства.

Поделението, известно под номера 29155, действа поне от десетилетие, но Западът едва наскоро го разкрил. Служителите на разузнаванията на четири западни държави заявяват, че не е ясно колко често тази част е била мобилизирана и предупреждават, че е невъзможно да се узнае кога и къде нейните агенти ще ударят.

Целта на Поделение 29155, за което преди не е било съобщавано, подчертава степента, до която руският президент Владимир Путин активно се бори със Запада със своята марка на т.нар. хибридна война – смесица от пропаганда, хакерски атаки и дезинформация, както и с открита военна конфронтация.

„Мисля, че забравихме колко безскрупулни могат да бъдат руснаците“, казва Питър Зуак, пенсиониран офицер от военното разузнаване и бивш военен аташе в посолството на САЩ в Москва, който заявява, че не знае за съществуването на поделението.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пренасочил въпросите на „Ню Йорк таймс“ за свръхсекретното поделение към министерството на отбраната на Русия. То обаче не отговорило на искането за коментар.

Според вестника тайната част се намира в командването на руското военно разузнаване, известно като ГРУ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени