Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството на БДЖ чу какви са проблемите на машинистите

| обновено на 09.10.19 в 13:16
3
Срещата на ръководители на БДЖ с машинисти в „Локомотивно депо“ - София.
Снимка: Мила Младенова

„Ръководството на БДЖ се фокусира върху подобряване на управлението на компанията и върху намаляване на разходите, както и върху предоставяне на по-качествена услуга на клиентите“. Това заяви Григорий Григоров, председател на Съвета на директорите на холдинг БДЖ, на среща с машинисти в „Локомотивно депо“ - София.

Срещата беше по покана на локомотивните машинисти и на нея бяха поставени проблеми с недобрите условия на труд и на местата за почивка, масовото напускане на машинисти, полагането на извънреден труд, заплащането и качеството на ремонтите на подвижния състав, необходимостта но нови влакове.

„През тази година са напуснали 32-ма машинисти“, съобщи след срещата Александър Александров, директор на поделение „Пътнически превози“- София, който потвърди кадровата криза в БДЖ:

„Дружеството за пътнически превози в момента има необходимост от 130 локомотива, 350 вагона и 40 мотриси. В момента разполага със 110 локомотива, 310 вагона и 35 мотриси. За тази година разполагаме с 40 милиона средства за ремонт. Почти 30 милиона са усвоени, основно за ремонт на вагони. Почти всичко ще бъде усвоено до края на годината. В момента фокусът е върху стартирането на поръчката на ремонт на локомотиви“.

За следващата година е заложено между 2 и 5% увеличение на приходите на пътническите превози.

Целта на срещата беше да се привлече вниманието на всички парламентарни сили към изключително тежкото състояние на железницата, а тези, от които зависят политическите решения, да видят ситуацията на терен и да представят визията си за бъдещето на БДЖ.

Срещата се състоя в залата за обучение на „Локомотивно депо“ - София. В нея е този изкъртен паркет.  Снимка: Мила Младенова

Един от поканените на срещата беше експертът Марио Нинов, който от години се занимава с проблемите на БДЖ. В предаването „Преди всички“ той посочи, че основните притеснения са свързани със състоянието на подвижния състав, ремонтите и изобщо бъдещето на БДЖ:

„Основните неща, които безпокоят хората, са най вече визията за това как ще работи компанията занапред и какво е тяхното бъдеще и работните им места. Хората се безпокоят и от това, че БДЖ е държавна компания и е подписала договор за обществена услуга с държавата и изпълнява този договор, но се получава един парадокс – самата държава някак позволява БДЖ да не изпълнява този договор, като има влошени показатели на подвижния състав и самото БДЖ не може да ги изпълнява. В последно време се отменят официално влакове, вече няма да има влакове, а автобуси. Колегите-машинисти се притесняват дали ще е необходимо да изкарват курсове за C категория, за да карат автобуси“.

По думите му работещите в железниците си задават и въпроси, свързани с пари, но и с управлението на тези пари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна