Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На чай пред Спортната палата

Хижа Амбарица
Снимка: Личен архив на Ема Гатева

В 18,30 часа тази вечер планинари и приятели на хижа „Амбарица“ в Троянския балкан се събират на чаша чай пред Спортната палата в София, където е и седалището на Българския туристически съюз (БТС). Идеята на протестното пиене на чай е „Да покажем, че е крайно време БТС да започне да спазва законите и задълженията си“.

БТС изобщо не мисли за развитието на туризма, каза в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ хижарят в хижа „Амбарица“ Емилия Гатева. Тя посочи, че са провели поредица срещи, като последната е била и в присъствието на областния управител на Ловеч. Резултатът:

„Пълно мълчание през летните месеци. Преди 2 седмици получих писмо, с което БТС ме приканва незабавно да освободя хижата. Това на практика е невъзможно. Писмото завършва с това, че ако не желая доброволно да освободя хижата, и без мое участие те ще реализират правата си“.

Емилия Гатева е хижар и от 2013 г. наема хижа „Амбарица“. По договор тя има гратисен период, в който няма да плаща наем за хижата, но необходимите ремонти са за нейна сметка. Според договора този гратисен период е изтекъл в началото на 2016 г., каза Гатева и посочи своята позиция:

„Няма икономическа логика. Няма хижа в района, наемателят на която хем да извършва всички ремонти, хем да плаща наеми, хем текущи поддръжки, доставка на оборудване и материали – това е невъзможно. БТС не искаха да се съобразят с това… Наемите са само претекст. Те просто искат друг да стопанисва хижата. Истината е, че дори те нямат право да взимат тези наеми, защото имотът им е предоставен за безвъзмездно ползване за развитие на социален туризъм. Без да са упълномощени от областния управител, те изземват чужди права“.

Хижарят обяви, че ремонтите и оборудването възлизат на 74 хил. лв.  

Стремим се казусът около „Амбарица“ да влезе в съда, обяви Гатева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени