Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пауъл от Фед: Икономическата експанзия в САЩ е устойчива, но има рискове

Фед ще поднови покупките на облигации с оглед на неотдавнашните проблеми на краткосрочния паричен пазар

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че консенсусът сред неговите колеги в централната банка на САЩ е, че рекордно дългата американска икономическа експанзия може да продължи да бъде устойчива, но има рискове за тези оптимистични мнения. Според него тези рискове са свързани с търговските напрежения, несигурността около Брекзит и глобалното икономическо забавяне.

"Членовете на Фед продължават да виждат като най-вероятно устойчивото разрастване на икономическата активност, силните условия на пазара на труда и инфлация близо до нашето целево ниво от 2 на сто", заяви г-н Пауъл на годишната среща на Националната асоциация за бизнес икономика в Денвър (NABE).

Той също така отбеляза, че инфлацията "постепенно се засилва през последните няколко месеца" и отново подчерта, че Фед ще действа "по подходящ начин" в зависимост от постъпващите данни, за да подкрепи запазването на икономическия растеж.

Джером Пауъл не представи по-конкретни насоки относно плановете на Фед за нивата на краткосрочната основна лихва, посочвайки само, че до следващото редовно заседание на Фед в края на октомври "има няколко седмици".

Следващото заседание на Фед ще се проведе на 29-и и 30-и октомври, като на този етап инвеститорите оценяват с около 80% вероятността за трето намаление на лихвените ставки с 25 базисни пункта до диапазона между 1,5% и 1,75%.

В същото време Джером Пауъл обяви, че Фед скоро ще обяви планове за увеличаване на финансовия си баланс чрез покупки на краткосрочни американски държавни облигации, като целта е да се избегне повторение на неочакваните напрежения от миналия месец на паричните пазари в САЩ (пазарите за финансиране на едро)..

През август членовете на Фед прекратиха свиването на портфейла с активи на централната банка, който е известен и като финансова баланс. Те обаче не посочиха кога ще позволят финансовият баланс на Фед да започне да нараства отново, за да отчетат растежа на задълженията на централната банка.

В резултат на това банковите депозити, държани във Фед, известни като банкови резерви, започнаха да намаляват. С оглед на тяхното намаление се появи напрежение в най-краткосрочни пазари за финансиране, което предположи, че търговските банките са се отказали да отпускат заеми от тези техни резерви. Това принуди Фед на Ню Йорк да проведе серия от операции по краткосрочно рефинансиране, за да се подобри тази слаба парична ликвидност.

От месеци насам членовете на Фед заявяваха, че някой ден ще позволят резервите отново да започнат да нарастват, което изисква от Федералният резерв да увеличи покупките си на държавни ценни книжа, но до вчера те така и не посочиха, кога точно ще предприемат тази стъпка.

В речта си пред NABE обаче Джером Пауъл посочи, че вече е дошло времето за увеличаване на покупките от страна на Фед на краткосрочни американски държавни облигации. Той обаче подчерта, че това не означава рестартиране на програмата за "количествени улеснения" и че това няма да се отрази на краткосрочните лихвени ставки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени