Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът: Институциите реагираха адекватно в създалата се психоза

Снимка: БГНЕС

Институциите реагираха адекватно в създалата се кризисна ситуация в някои райони на страната след слуховете за отнемане на деца от социални работници, смята омбудсманът Диана Ковачева. Според нея показател за това е, че децата започват постепенно да се завръщат в училище. Ковачева е на работно посещение в Сливен. 

Ковачева заяви, че след кризата е важно да бъде направен анализ на причините, довели до тази ситуация:

"Това, което се случи преди няколко дни, е свързано с по-ниското доверие към институциите, и то специализираните институции за закрила на детето, и може би именно там трябва да се работи - да се повишава капацитетът на човешкия ресурс. Защото човешкият фактор тук е много важен, социалните услуги, социалните работници, тяхното обучение, професионална квалификация. Условията, при които работят, също не са за подценяване. И най-вече да се работи за по-добра координация между институциите и подкрепа на семейството".

По време на еднодневната си визита в Сливен омбудсманът и нейният екип посетиха Сливенския женски затвор и се срещнаха с граждани. Констатирано е, че в единствения затвор за жени битовите условия са добри, но има оплаквания от здравните грижи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!