Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В четири селища в Плевенско питейната вода е с хром и нитрати над допустимото

Снимка: БНР

В четири селища в Плевенско питейната вода е с хром и нитрати над допустимите стойности. Според Регионалната здравна инспекция, това не води до риск за здравето на хората. 

При мониторинга на Регионалната здравна инспекция е установено, че две проби от село Долни Вит са показали наличие на хром около два пъти и половина над допустимото по стандарта за качество на питейната вода. По две проби от селата Муселиево и Евлогиево също имат завишение на хром, но е в по-ниска степен. Наличие на нитрати е установено в село Драгаш войвода. 

От РЗИ са изследвали през последната седмица питейната вода на 6 населени места, като са взели 12 проби. Показателите на четири от тях се оказали в рамките на утвърдения стандарт за качество. От инспекцията уточняват, че при епидемиологичните проучвания на чревните инфекциозни заболявания не е доказана причинна връзка с питейната вода.

Няма здравен риск и не се налагат мерки за спиране на водата.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от