Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Три книги за историята на БАН по повод 150-годишнината ѝ

Българска академия на науките
Снимка: Ани Петрова

Три книги за историята на Българската академия на науките бяха представени в централата на БАН по повод 150-годишнината от основаването на институцията.

Първата книга е посветена на историята на централната сграда на БАН. В нея са разказани увлекателно всички перипетии около строителството ѝ, преминало през няколко етапа в края на XIX и първите три десетилетия на XX век. Книгата е богато илюстрирана със снимки и чертежи от проектите на седемте главни архитекти на първата академична сграда у нас. Заместник-председателят на БАН Васил Николов, под чиято редакция са трите книги, обясни: 

"Строителството започва със заем, взет от академици, които са заложили собственото си имущество - нещо, което е невероятно".

Втората книга разказва с конкретни примери за историята на даряването в полза на българската наука: 

"Дарителството е неизменна част от историята на Академията. Без дарителство тя в определени периоди не би могла да съществува".

Трънливият път на Академията в нейния 150-годишен живот е представен кратко, но интересно в третата книга от поредицата: "Историята на институцията, на хората, на процесите в Академията".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от