Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Давид Сасоли: Лондон е изправен или пред ново отлагане на Брекзит, или пред развод без сделка

Давид Сасоли, председател на Европейския парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския парламент Дейвид Сасоли заяви в сряда, че "не е постигнат голям напредък" по отношение на сближаването в Брекзит преговорите и сега Великобритания трябва да поиска или ново отлагане на настоящата крайна дата 31-ви октомври, или да напусне ЕС без споразумение по развод.

"Европейският парламент, разбира се, е отворен за възможност за удължаване на крайния срок за развода, ако има конкретни обективни причини за това“, посочи Сасоли на пленарна сесия на ЕП, съобщава Ройтерс. "Искането на удължаване е прерогатив на Обединеното кралство", допълни той.

Той отново посочи пред европейските депутати, че единствените алтернативи на ирландския предпазен механизъм в Брекзит сделката са излизане на Великобритания от ЕС без споразумение или още едно удължаване на срока за активиране на член 50 от Европейския договор.

Главният преговарящ за Брекзит на Европейския съюз Мишел Барние също посочи пред ЕП, че в момента Брюксел и Лондон не са в състояние да постигнат споразумение за излизането на Обединеното кралство от блока.

В обръщение към Европейския парламент Барние заяви, че Даунинг стрийт иска ЕС да приеме митнически проверки и да разчита на изключения, дерогации и технологии, които не са правилно тествани. "Трябва да има надежден контрол и планът на Обединеното кралство не дава същата сигурност като ирландския граничен предпазен механизъм, защото разчита на идеи, които да бъдат разработени по време на преходния период", заяви Барние.

Според него Брюксел иска справедливи и равнопоставени условия и ще остане "спокоен, бдителен и градивен". "Ако има добра воля и от двете страни, мисля, че споразумение все още е възможно", заключи той, повтаряйки свое изказване от по-рано през деня.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също се опита да не изключва възможността за Брекзит сделка и да се избегне това, което самият той определи вчера като "игра на обвинения", като предположи, че Обединеното кралство и Европейският съюз все още работят за постигане на споразумението за оттегляне, без да изключи постигането на сделка. Той добави, че разговорите продължават без съществени препятствия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна