Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърмен не са се поддали на фалшивата новина за отнемане на деца

Снимка: БГНЕС

Родителите от ромския квартал „Кремиковци“ в Гърмен не са се поддали на фалшивата новина за риск от отнемане на децата им. Това заяви за „Хоризонт“ директорът на средното училище в общинския център, където преди няколко  години имаше сериозно етническо напрежение, заради  масов бой.

От няколко дни медиатори от ромската общност работят с децата и родителите им  както в училището, така и в квартала. Напрежение и страх няма, категоричен беше директорът Стоян Стругов:

„Нашите ромски родителите не са чули, може би и здрав разум имат някои от тях, които слушат по медиите и не се поддават на чисти манипулации“.

Процесът на сегрегация на средното училище „Св. Св. Кирил и Методий“, който се задълбочи след масовия бой между различни етнически групи и доведе до серия от протести на местните жители, е овладян:

„250 ученика имаме общо в училището. Около 50% са от ромския кв. „Кремиковци“. Това е може би е едно от интересните мултикултурни училища в нашия район“, каза още Стругов.

 Последствията от нагнетеното етническо напрежение  са били най- тежки в училището, каза директорът и апелира към участниците в изборите да не  злоупотребяват с това:

„Като че ли се е забравило това нещо. Трябваше доста време да мине, за да се върнем пак към толерантния дух. Ако някой не дърпа дявола за опашката, няма проблем“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна