Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интригуващи срещи с "Изкуството на барока" 2019

Вече 13 години, когато дойде есента, любителите на бароковата музика очакват събитията от фестивала "Изкуството на барока", специализиран в представянето на музиката от XVII и XVIII век. И всяка година програмата му е интригуваща, с елитни участници от европейските сцени и с малкопознати имена на автори, които са приоритет на музикалните изследователи.


Артистичният директор на "Изкуството на барока" - цигуларката Зефира Вълова - е не само музикант с ярко присъствие и Зефира Въловахаризма, но и визионер с все по-интересни концепции, базирани на нейните идеи и многобройни контакти с барокисти от цяла Европа. Благодарение на нея в България са гостували, а ще гостуват и в това издание на фестивала много изявени интерпретатори, отдадени на исторически информираните практики, като Ерик Босграаф, Изхар Елиас, Алесандро Пиану, Едгар Моро, Алекси Косенко, Франсоа Лазаревич. Посрещали сме Бароковият ансамбъл на Европейския съюз, ансамблите Les Ambassadors от Франция, Il pomo d'oro и др. 

Тази година фестивалът "Изкуството на барока" беше открит с концерт на 1 октомври в ново пространство - Регионалния музей за история на София. Следват събития през октомври, ноември и декември в Аулата на Софийския университет и в галерията "Оборище 5". Сред най-очакваните звезди са контратенорът Якуб Юзеф Орлински, чембалистът и диригент Франческо Корти, цигуларката Альона Баева, гамбистът Мауро Колантонио, Ерик Босграаф, който ще представи инструмента шалюмьо, и много български барокови специалисти.

Фестивалът "Изкуството на барока" е част от културния календар на Столична община и носител на приза "Музикален проект на годината" в анкетата "Музикант на годината 2010" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". 

Чуйте всички интересни подробности и имената на още от гостите в тазгодишното издание на форума в интервюто със Зефира Вълова в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени