Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София и Атина подписаха споразумение за газовата връзка

ЕИБ заема на БЕХ 110 млн. евро за интерконектора с Гърция

| обновено на 10.10.19 в 15:20
Снимка: БГНЕС

Страната ни ще работи за ускореното изграждане на газовата връзка с Гърция, каза енергийният министър Теменужка Петкова. Тя, гръцкият й колега Константинос Хадзидакис и директорите на газовите дружества, свързани с проекта, подписаха редица договори, които дават възможност за началото на същинското строителство на интерконектора.

В договора със строителя на връзката е записан срокът от 18 месеца, но страната ни очаква през нея да влиза и азерския газ, посочи Теменужка Петкова:

„Ще бъдат мобилизирани всички усилия, така че този срок да бъде максимално скъсен, тоест ние да можем в рамките на следващите 12 месеца да сме реализирали проекта. Фирмите, които ще изпълняват проекта, са едни от лидерите в този бранш, така че ние разчитаме изключително много на техния професионализъм, на техния опит, и се надявам и съм сигурна, че ще успеем да се справим със сроковете максимално бързо“. 

Европейската инвестиционна банка ще съфинансира изграждането на интерконектора между България и Гърция със заем от 110 млн. евро. От банката поясняват, че съоръжението ще свърже газовите системи на двете страни и че това е проект от общ интерес за ЕС, който ще помогне за диверсификацията на енергийните доставки в България и Югоизточна Европа. Заемът ще бъде отпуснат на Българския енергиен холдинг. Газопроводът е с дължина 151 км в България и 31 км в Гърция.

Интерконекторът между България и Гърция е приоритетен проект не само за двете страни, но и за целия Европейски съюз. Осъществяването му е от ключово значение за разнообразяването на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени