Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

„Истерията с децата в Сливен организирана от месеци, има външна намеса“, съобщава „24 часа“. Паниката предизвикана от майка в развод, посетена от социални работници, но не с намерение да отнемат децата ѝ, пояснява вестникът. Слухът се прехвърли към гетата в Пазарджик и Пещера.

„Лошите пътища и липсата на кадри правят България неконкурентноспособна“, е едно от заглавията в днешния брой на „Сега“. Страната ни отново е далеч от челните позиции в годишната  класация на Световния икономически форум, коментира вестникът. Не е изненада и слабото ни представяне по показател „сигурност“ - 111-а позиция. Отсрамваме се с доброто качество на интернет услугите и достъп до електричество, заемаме, съответно,  22-ро и второ място. На 102-ро място сме в света по качество на пътищата, информира „Земя“ от същата класация.

„Машинисти масово напускат железниците“, съобщава „Монитор“.

Световната здравна организация предупреждава, че всеки втори ще е с наднормено тегло през 2025 година, пише „Труд“. Сега 70 на сто от българските мъже са с наднормено тегло. Необходимо е всички да следим обиколката на талията си, при жените не бива да надвишава 88 см, а при мъжете да е до 102 см.

Здравната каса не покрива стойността на лекарства против затлъстяване, пише „Телеграф“.  Притеснително е, че все повече деца страдат от затлъстяване, са заявили специалисти по повод Световния ден за борба със затлъстяването на 11 октомври.

„Бизнесът настоява да има Български държавен стандарт за детските храни“, пише още „Труд“. От бранша са категорични, че няма да позволят да се пести от здравето на децата, пише вестникът, като  цитира интервю за БНР. Сега действаща наредба заобикаля изисквания за стандарт за учениците, пояснява изданието.

„Австралия официално се разгневи на България заради Полфрийман“ е водещото заглавие на „Сега“. Според Австралия българските власти представят погрешно изявление на техния посланик по случая.

„След 5 дни БНР може да има временен директор, след 3 месеца - чисто нов“, пише „24 часа“. СЕМ започна процедура за прекратяване мандата на генералния директор на общественото радио, припомня изданието. Пояснява се, че директорът може и да остане на поста си, ако три от петте в СЕМ не намерят достатъчно основания Светослав Костов да бъде отстранен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени