Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eкатерина Захариева откри новото генерално консулство в Барселона

| обновено на 10.10.19 в 17:00
4
Снимка: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри новото Генерално консулство на Република България в Барселона, Кралство Испания, съобщи пресслужбата на МВнР. Генерален консул ще бъде Цветелин Цолов, който досега ръководеше Генералното консулство във Валенсия.

„Радвам се, че за две години като външен министър успях да открия две нови посолства и две нови консулства. Свърши времето, когато България закриваше мисиите си. Благодаря на българската общност тук и специално на г-жа Иванка Иванова, без вашата подкрепа трудно щяхме да се справим. Благодаря, че пазите връзките с родината и чрез двете български училища. Бог да е с нас“, каза Екатерина Захариева.

„В консулския окръг живеят близо 16 000 българи, а по неофициални данни може би дори два пъти повече. Това ни кара да мислим, че разкриването на консулската мисия тук ще има само положителен ефект ”, добави външният министър.

„Ще бъдат спестени редица неудобства за нашите сънародници, както финансови, така и времеви. Вече няма да ви се налага да пътувате до Мадрид или Валенсия, за да получите административна услуга или да ви бъдат преиздадени лични документи, например. Увеличават се и възможностите ни да оказваме помощ на изпаднали в беда български туристи, студенти или временно пребиваващи в Испания”, обясни Захариева.

Тя констатира, че се увеличава и туристическият поток от България към тази част на Испания – с почти 80 на сто за четири години до 2018 г., както и че една четвърт от стокообмена ни с Испания е с фирми, чието седалище е в Каталуния.  

“Благодаря на премиера Борисов, когото лично притесних, за да го убедим, че е нужно да бъде открито консулството. Сърдечни благодарности на българското правителство и на испанските власти. Благодаря и на консулите ни в Испания, които сме будили през нощта, за да помагат на българите”, каза Иванка Иванова от името на българската общност.

На церемонията присъстваха посланикът ни в Кралство Испания Иван Кондов, генералният директор на Протокола на испанското външно министерство Каридад Баталя, ген. Хосе Андреу - началник на главния щаб на Гвардия сивил (жандармерията) в Каталуния, Едуардо Кото, зам.-началник на националната полиция в Каталуния, бизнесмени от български произход и представители на асоциациите на нашите сънародници в региона, в това число от фондация “Св. Георги”, която създаде първото българско училище в Каталуния.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия