Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Алфа рисърч“: Вотът в София е на кантар

Геновева Петрова
Снимка: БНТ

Оспорвана надпревара за кметския пост предстои в столицата. Това показват данните от проучване на социологическа агенция „Алфа рисърч“, проведено в периода 3-7 октомври сред 801 пълнолетни граждани с право на гласа в местните избори.

Изследването е публикувано на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.

Вотът в София е на кантар, твърдят социолозите от агенцията малко повече от две седмици преди изборите. Резултатите от изследването показват, че сегашният кмет Йорданка Фандъкова получава подкрепа от 36,3% сред твърдо решилите да гласуват, следване от бившия омбудсман Мая Манолова - 34,6 на сто.

Геновева Петрова от „Алфа рисърч“ пред БНР обясни от резултатите от проучването.

„Може би за първи път, откакто в страната се провеждат въобще демократични свободни избори за местна власт, наблюдаваме толкова оспорвана надпревара. Не само за кметското място, а между представител на десницата, която във всички досегашни избори обичайно е печелила местния вот в София, и представител на лявото политическо пространство в лицето на г-жа Манолова. Въпреки че тя самата заявява, че участва в изборите като граждански кандидат. Това е една от ключовите интриги в тези местни избори“.

Интервюто на Диана Дончева с Геновева Петрова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!