Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гимназията по земеделие в Генерал Тошево с нов, дигитален облик

Върху чиновете са изобразени знакови личности, географски карти и цитати

Тази година в училището в Генерал Тошево са кандидатствали и деца от Добрич.
Снимка: Мая Щърбанова

Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински“ в Генерал Тошево от тази учебна година предлага ново, модерно и интересно образование. Децата се обучават на чинове с образите на видни българи - писатели, революционери, владетели. Изобразени са и географски карти, известни цитати и исторически събития. Всеки кабинет е тематично обзаведен и украсен, а учениците и техните преподаватели разчитат на интерактивни дъски и нов дигитален начин на преподаване и изпитване.

Идеята образите на възрожденците да бъдат сред децата не е спонтанна, споделя филологът и директор на първата иновативна гимназия в България Кристияна Иванова.

"Винаги съм искала по някакъв начин децата да почувстват по-близо поетите, писателите, възрожденците. Оттам тръгна идеята. Показвайки ги само в учебниците и затваряйки този учебник, образът на човека, дал живота си в името на България, остава там някъде. Аз искам тези личности да бъдат сред децата", посочи тя.

Снимка: Мая Щърбанова

Ученици в професионалната гимназия споделиха:

"Образите на писателите в действителност ни помагат в часовете, защото чувстваме, все едно те са сред нас. Това не е единственото ново в нашето училище. Ние много се радваме също на нашите нови дъски, които са страшно готини, на нашите нови коридори, нови стаи, всичко е ново. Каквото и да погледнете в тази стая, абсолютно всичко е ново и това наистина много ни радва. Идваме с удоволствие на училище."

"Да, всъщност е доста интересно да стоим заедно, да четем от чиновете, защото те ни помагат. По-забавно е и по-интересно да стоим на кръгла маса, работим заедно. Учим се от чиновете и от авторите, които са на самите чинове."

Снимка: Мая Щърбанова

Промяна в отношението на децата към училището им и към образователния процес наблюдават и техните родители.

"Трябва да ви кажа, че цялата родителска общност, целият град се радва, че имаме такова хубаво училище. Аз лично съм колега учител. Директор съм на Център за работа с деца в града и съм историк, и съм силно впечатлена от кабинетите по история и география, с това, че нашите деца ще познават още повече нашите велики личности. Ще имат страхотни кабинети по химия, по физика и астрономия, по история, география. Всички кабинети са уникални. Родителите сме много горди", обясни Елена Недялкова.

"Много се радвам, че детето ми учи в тази гимназия, госпожа Кристияна Иванова заедно с нейния екип положиха много усилия, за да направят това училище да изглежда толкова добре", допълни Галина Желязкова.

Гордост на училището са не само материалните нововъведения, но и броят на учениците в него - 272-ма, като през тази година за обучение именно тук са кандидатствали дори деца и от Добрич. Друг положителен факт е средната възраст на преподавателите - 35 години.

Можете да чуете целия репортаж в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени