Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученици конструират робот за разделно събиране на отпадъци

2
Снимка: Robopartans

За пета поредна година Професионална гимназия  "Проф. Д-р Асен Златаров" във Видин се включва активно в Европейската седмица на програмирането. Целта е по забавен и интересен за учениците начин да насочи вниманието им към програмирането и цифровата грамотност. Тази година на Европейската седмица са посветени дните от 6 до 20 октомври. По този повод в Професионалната гимназия ще бъдат организирани работилници, каза директорът Мариета Георгиева:

"Учениците ще имат възможност да се докоснат до програмирането на електронни платки, на роботи. Ще имат възможност да наблюдават и вземат участие в тази сфера. Очакваме голям интерес, защото тази година за първи път имаме и такава паралелка, както и практика през лятото."

Първата работилница ще е в петък- 11 октомври, с ученици от специалностите "Компютърна техника и технологии" и "Приложен програмист". Тяхната мисия е да "Да почистим земята". Затова всеки екип ще трябва да конструира робот, програмиран да изхвърля разделно отпадъците.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия

Още от