Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ВСС поискаха министър Кирилов да съдейства за видеоконферетни връзки в съдилищата

Снимка: БГНЕС

След отпадането на съкратеното следствие за умишлени убийства ще се увеличат разходите по тези дела - за това предупреди членът на Висшия съдебен съвет Севдалин Мавров. В присъствието на правосъдния министър Данаил Кирилов съдебните кадровици изслушаха информация за изпълнението на бюджета на съдебната власт към 31 август 2019 година.

Оскъпяването на делата за тежки умишлени убийства, когато те се разглеждат по общия ред, беше част от дебата „за“ или „против“  редуциране на кръга от престъпления, при които да се получава по-леко наказание при признаване на вина.

Изваждането на най-тежкото престъпление срещу личността от съкратеното следствие, депутатите мотивираха с това, че общественото усещане за справедливост е по-важно от цената и продължителността на съдебния процес.

Севдалин Мавров, който дойде във Висшия съдебен съвет от Върховния касационен съд, поиска съдействие от правосъдния министър, ако не за повече пари за вещи лица догодина, то поне за по-бързото въвеждане в съдилищата на видеоконферетните връзки.

„Няма смисъл да плащаме пътни разноски на свидетели и на вещи лица. Това не е свързано само с разноски, а и с тяхното време. Видеоконферентните връзки наистина много ще намалят разходите, ще забързат и производството, което в момента във връзка с приетото за съкратено съдебно следствие, ще се удължи във времето“, каза той.

Даниел Кирилов обеща да съдейства, включително и чрез предложения за законодателни промени.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени