Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красен Станчев: 20% от общините са относително независими заради собствени приходи

Снимка: БГНЕС

80% от общинските бюджети зависят от централния бюджет, т.е. само около 20% от общините са относително независими, защото имат достатъчно собствени приходи. Това заяви пред БНР икономистът Красен Станчев – основател на Института за пазарна икономика. 

Законът за общинските бюджети фиксира относително голям праг на съотношение между собствени приходи и дългове на общините, подчерта Красен Станчев в предаването „12+3“ и обясни:

„15% от собствените приходи са обслужванията на дълговете на общините. 15% е много голям праг. Това създава у кметовете и общинските съвети грешна представа по какъв начин трябва да се управляват общинските финанси. Има страни, които са фалирали при дългове 14% от БВП. По принцип 10% от собствените приходи е много високо. На мен ми се струва, че правилният праг е някъде около 5%, но такива общини са относително малко. София е такава община – 5% от собствените приходи са обслужването на дългове. Това не означава, че София няма проблеми“.

Икономистът отбеляза, че кампанията за местните избори се провежда по-скоро за отделни партии, а не толкова за работите, които могат да се свършат на общинско равнище:

„За самите кандидати не е много изгодно да ги питат неща, които те не знаят, защото техните екипи не разбират, с малки изключения, от общински бюджети“, коментира той в интервю за предаването „12+3“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени