Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се НС да избере нов шеф на КПКОНПИ до 20 ноември

Снимка: БГНЕС

Най-късно до 20-и ноември се очаква парламентът да избере нов председател на антикорупционната комисия. Това обяви председателят на комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Борис Ячев от „Обединени патриоти“.

Ресорната комисия прие процедурните правила за предложения и избор на кандидати за поста председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, след като в края на юли Пламен Георгиев подаде оставка.

Съгласно правилата, в 14-дневен срок след приемането им в пленарната зала, ще могат да се внасят кандидатурите. След този срок кандидатите ще имат седем дни да внесат в Народното събрание писмените концепции за работата си като председател на Антикорупционната комисия и декларация за имуществено състояние и конфликт на интереси. Допуснатите кандидати ще бъдат изслушани в Ресорната комисия, а реалният избор ще е в пленарната зала. За избран ще се смята този, който е получил 50% плюс един от присъстващите народни представители в залата.

Председателят на Комисията за борба с корупцията Борис Ячев очерта сроковете по предстоящия избор на председател на Антикорупционната комисия: „От нас е изслушването, събирането на документи. Имаме опит и от миналата година. Беше максимално бързо направено. След ваканцията, което означава, че на 20-и ноември може да бъде избран председател“.

А на въпрос дали „Обединени патроти“ обсъждат свой кандидат, отговори: „Не, не е обсъждана кандидатура“.

Следващият председател на КПКОНПИ задължително трябва да има юридическо образование. По-бързият или по-бавен избор на председател на Антикорупционната комисия зависи от това дали утре пленарната зала ще гласува правилата или ще ги остави след предизборната ваканция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна