Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мръсен въздух в София и през лятото

Снимка: Архив

С два пъти над нормата са завишени нивата на азотен диоксид в София. Данните изнесоха от платформата AirBG. Според тях основната причина е автомобилният трафик.

Измерванията за азотен диоксид от AirBG се правят от началото на юни месец и вече има данни за четири месечен период от юни до края на септември. Лятото е удобно време поради липсата на отопление, за да се разбере до каква степен влияе автомобилният трафик за чистотата на въздуха.
 
Данните се събират чрез дифузионни тръби, които се разполагат на места с интензивно движение в града за около четири седмици. Тръбите са разположени в 30 точки на града. Данните показват, че дори и през лятото, при полупразен град, има сериозно завишение над нормата в 18 от точките, съобщи Стефан Димитров от AirBG.

Дифузионните тръби се доставят от лабораторията Passam в Швейцария, където после се връщат, за да се изследват резултатите от тях, които имат правна стойност. Хората, които се чувстват засегнати, могат да използват данните от изследванията, като получат копие от официалните протоколи, уточни Димитров.

Най-замърсените места са натоварените кръстовища като това на Орлов мост. 

Статистиката сочи, че годишно в Европа умират 75 000 души заради азотния диоксид.

По думите на д-р Александър Симидчиев от „Въздух за всеки“ в дни на силно замърсяване се увеличават и случаите на потърсена спешна медицинска помощ. 

От AirBG са предоставили данните от изследванията си на кандидат-кметове, които са дали различни идеи за справяне на проблема чрез градския транспорт.

Вече се правят измервания с дифузионни тръби в още четири града в страната.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от