Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дончо Градев: Хората са склонни към слухове, защото постоянно са лъгани

Ромските деца, които в понеделник бяха изведени от училище от родителите си след слух, че ще бъдат отнети от социални грижи, вече се връщат в класните стаи.
Снимка: БГНЕС

Хората са склонни към слухове, защото през последните десетилетия постоянно са лъгани, заяви пред БНР социалният психолог проф. Дончо Градев във връзка с истерията сред родители в някои градове, че социалните могат да отнемат децата им.
   

Слухът възниква там, където властта не може да каже истината, не може да успокои хората или ако няма доверие към нея, добави той в интервю за предаването „12+3“. По думите му възникването на паники лесно се постига:

„Винаги има недоволни хора в обществото. Има ли организатори и средства, можеш да изкараш на улицата когото си искаш“.

Проф. Градев допълни, че има и възможност слуховете да възникват по изкуствен начин, а не по естествено събитие. По думите му всеки може да се поддаде на паника:

„Социалната несигурност в обществото е тази, която създава почва за паника. От друга страна – постоянното баламосване на хората от средствата за масова информация и политическите новини - как всичко е наред, как се повишава стандарта на живота, колко е важно да влезе Европа в нашия дом и други такива клишета изтъркват съзнанието на хората, те не вярват на такива работи. Трябва да се спре с тази фалшива пропаганда. Тогава слуховете ще намалеят, но никога няма да изчезнат“.

След слуховете за отнемане на деца обстановката в пазарджишкия ромски квартал е спокойна, но не е както преди. Родителите се чувстват като след телефонна измама, а според педагозите подобни дезинформиращи акции обезсмислят целия труд по обхвата на децата и вкарването им в училище.

Цялото интервю с проф. Градев, както и репортаж от Пазарджик, чуйте в звуковите файлове.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна