Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самоубийствата в България намаляват

Снимка: medicalnews.bg

10 октомври е Световен ден на психичното здраве. Тази година той е посветен на превенцията на самоубийствата и преминава под мотото "40 секунди за действие". На всеки 40 секунди някой в света губи живота си при самоубийство. В България през последните години се очертава трайна тенденция към намаляване на самоубийствата.

Все повече млади хора се самоубиват

В световен мащаб само за половин век честотата на самоубийствата се е повишила с 60 на сто. Самоубийството заема десето място като причина за смърт. На всеки 3 секунди някой някъде по света посяга на живота си. Всяка година над 800 000 души умират при самоубийство, от тях 150 000 в европейските страни. Данните съобщи д-р Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация:

"Все по-голям е делът на младите хора, които се самоубиват. Повече от половината от глобалните самоубийства се случват преди навършване на 45 години. 95% от подрастващите, починали от самоубийство, са от страни с нисък и среден доход. Само 10 са от страните с високи доходи, като самоубийството е втората водеща причина за смърт при 15-20-годишните млади хора".

3 основни фактора

В развитите страни мъжете-самоубийци са 3 пъти повече от жените. Докато в държавите с ниски доходи съотношението е почти изравнено. 3 са основните рискови фактора, които могат да доведат до самоубийство:

"Хора, които живеят с проблеми на психичното здраве, като например депресия, хронична болка. Тя може да е соматична - болест, вредна злоупотреба например с алкохол, системна злоупотреба на наркотици, хора, които са изложени на конфликт, бедствие, насилие, травма, злоупотреба, загуба или изолация и хора, които са уязвими от дискриминация - това са бежанци, мигранти, сексуални малцинства, затворници".

Самоубийствата у нас намаляват

У нас през последните десетина години се наблюдава трайна тенденция към намаляване на самоубийствата, посочи д-р Владимир Ненков от Националния център за обществено здраве:

"Мястото на България, сравнена с другите държави - 3 пъти по-малко от Русия, два пъти по-малко от Япония и съизмеримо със САЩ. Тенденцията през последните години е стабилно намаляване както на опитите, така и на смъртността от самоубийства в цялата популация. Съотношението смърт към опити е 1 към 4, малко по-ниско е от световните данни. Според различни автори е между 6 и 25 опита на 1 реализиран".

Статистиката е много важна за набелязване на мерки и програми за превенция на самоубийствата. У нас се прилагат различни модели и програми с тази цел, посочи д-р Захари Зархов от Центъра за обществено здраве:

"Разработихме обучителни програми за работа с училищни психолози, педагогически съветници, логопеди, ресурсни учители за работа в училищата по темите тревожност -депресия, агресия и автоагресия и сексуално образование. На второ място са разработени модули, които успешно интервенирахме онлайн по темите тревожност и депресия, разпознаване на тревожност и депресия в общата практика, базирани онлайн на сайта на Центъра по обществено здраве и са предназначени за общопрактикуващите лекари, за социални работници, работещи с рискови групи и за психолози".

Важно е взаимодействието с медиите

От голямо значение е как самоубийствата се представят в публичното пространство. Затова е много важно взаимодействието с медиите, припомни Михаил Околийски:

"Да не съобщавате подробности около самите самоубийства, да не се влиза в детайли, да не се описва социодемографската ситуация на човека, който е направил опита за самоубийство, защото това често има репликиращ ефект, т.е. хората се идентифицират с човека и е доказала науката, че това води след себе си до други опити за самоубийство".

На страницата на Националния център по обществено здраве е публикуван наръчник с конкретни съвети към работещите в тази сфера.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!