Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската лира продължава да поевтинява след началото на военната офанзива в Сирия

Снимка: Ройтерс

Турската лира продължава да поевтинява спрямо долара и еврото към нови 6-седмични дъна, тъй като инвеститорите се притесняват от негативната международна реакция на стартираната вчера от Анкара военна операция срещу кюрдските милиции в североизточна Сирия.

Доларът поскъпва в четвъртък с 0,4% към 5,8980 турски лири, а еврото нараства с близо 1% към 6,5150 лири, като и двете водещи валути вече се търгуват в най-високи нива от 26-и август насам.

Турската лира се оказа под силен натиск от продажби още в началото на седмицата, след като Доналд Тръмп заяви, че започва изтегляне на част от американските войски, разположение в сирийския регион близо до границата с Турция и след като Вашингтон отказа да участват в съвместна военна операция с Анкара в североизточна Сирия.

Инвеститорите са обезпокоени от предложените американски санкции срещу Турция в резултат на началото на военната инвазия в Сирия, като тези санкции са насочени към военни сделки на Анкара и към американските активи на президента Реджеп Ердоган.

Според анализатори турската лира може да остане под натиск, поне докато не се проведе срещата на президента на САЩ Доналд Тръмп с неговия турски колега Реджеп Ердоган, която се планира да бъде факт на 13-ти ноември във Вашингтон.

Под напрежение остава и фондовата борса в Истанбул, където основният индекс BIST100 се понижава с 1,23%, докато турският банков индекс BIST Banks Index - с 1,45%.

Турските държавни облигации, деноминирани в долари, поевтиняват за четвърта поредна сесия на търговия, като най-голямо понижение бележат дългосрочните книжа. Деноминираните в долари турски облигации с падеж през 2038-а година поевтиняват с близо 1 цент към триседмично дъно, а книжата с падеж 2045-а година - с 0,86 цента също към триседмично дъно, показват данни на Tradeweb.

В същото време нараства и цената на застраховката срещу фалит по отношение на притежавания от инвеститори турски държавен дълг, като т.нар. "петгодишни CDS книжа" (Credit Defalut Swaps) на Турция, се повишава до едномесечен връх от 396 базисни пункта от 388 пункта в края на вчерашната търговия, според данни на IHS Markit. Това означава, че в четвъртък гаранцията/застраховката за петгодишен турски дълг на стойност 10 млн. евро вече достигна 396 хил. долара спрямо 388 хил. долара в сряда.

Графики долар/турска лира     и     евро/турска лира


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени