Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мадлена Станева: Бях много напрегната преди финала за Купата на шампионките

Мадлена Станева
Снимка: Ани Петрова

Баскетболистката Мадлена Станева е част от отбора на Левски-Спартак, който спечели Купата на европейските шампионки през 1984 година. На финала в Будапеща „сините“ побеждават италианския Зулу (Виченца) с 82:77 и стават втория български отбор с трофея след Славия на Ваня Войнова през 1959 г.


Станева е от Русе и играе за Дунав. През 1981 г., когато е на 18 се присъединява към Левски-Спартак. С отбора печели шест титли и шест купи на България. Има два сребърни и бронзов медал с националния отбор от европейски първенства и пето място на олимпийските игри в Сеул. Завършва кариерата си във Франция. Там се запознава със съпруга си Ерве Дюбюисон, който е първият французин, играл в НБА.

Мадлена Станева пристигна от Франция специално за честването на отборите на Левски, спечелили купа „Ронкети“ и Купата на шампионките.

„За мен моите съотборнички са като сестри. Огромна радост за мен е да ги видя и тях и треньора Славчо Бояджиев“, заяви тя за БНР.

„Преди финала в Будапеща си спомням, че бях страшно напрегната. Имах толкова голямо желание да се представя успешно, че имам чувството, че прегорях. Може би не изиграх най-добрия си мач, но важното е, че отборът спечели“, върна лентата 25 години назад Станева.

Чуйте какво каза още тя в звуковия файл.  
Мадлена Станева  разговаря с треньора си в Левски Станислав Бояджиев (вляво), в компанията на съпруга си Ерве Дюбюисон


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна