Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Пампоров: Институциите закъсняха с реакцията си

Елеонора Лилова, ДАЗД: Не сме имали сигнали за готвени спекулации за отнемане на деца

Александър Урумов: Няма от какво да се притеснявам

Елеонора Лилова-председател на Държавната агенция за закрила на децата
Снимка: Ани Петрова

Не е подготвяна и никога няма да има в България стратегия, която да извежда деца от семейства. Това заяви пред БНР Елеонора Лилова – председател на Държавната агенция за закрила на детето. По думите ѝ в страната ни има стратегия, която цели връщане на децата в семействата и тя дава отлични резултати.

На кресливите им се обръща внимание

Според нея групи от хора са извадили определени фрази и думи, като по този начин са преобърнали голяма част от съдържанието на документа. Тя подчерта, че подкрепящите стратегията са били много повече:

„В България тези, които са по-кресливи и които умеят да манипулират, засега им се обръща повече внимание. Нашият глас – на тези, които обясняваме, че в България има нормална, български модел, система за закрила, като че ли по не се чува“.

В предаването „Нещо повече“ Лилова разкритикува и част от медиите:

„Не се обърна внимание на спокойната работа, когато този документ се разработваше, а се потърси малко повече гласност, когато се предизвикваха скандални ситуации. Ние продължихме изявленията, брифингите… но повече се чуват тези, които имат отрицателно мнение“.  

ДАЗД е в постоянна връзка с ромските организации

Председателят на ДАЗД сподели, че и по време на разработването на стратегията, и след това не са прекъсвали връзката с ромските организации. Агенцията се е свързала с кметовете, където имаше напрежение в последните дни след разпространени слухове за отнемане на деца, както и с директори и учители.

Не сме имали сигнали за готвени спекулации

„Никой не можеше да предвиди какво точно се случва конкретно в махалата. В ДАЗД не сме имали сигнали, че в ромски махали се подготвят някакви спекулации, че някой ще взима децата. Апелирам – ако има такива притеснения и за в бъдеще от страна на гражданите относно неправомерни действия на служители, да сигнализират в ДАЗД, за да се провери дейността им“.

Лилова отбеляза, че служители в страната са споделяли за притеснения, но нищо конкретно: „Конкретна информация, че в дадено училище или детска градина ще се случи нещо, не сме имали предварително“.

Председателят на ДАЗД все пак бе категорична, че стратегия за детето трябва да има. По думите ѝ обаче към момента не се работи по такъв документ.

Александър Урумов: Няма от какво да се притеснявам

Набеденият за участник в психозата с „отнемането на деца“ Александър Урумов, който е началник на пресцентъра на Министерството на отбраната, съобщи, че към този момент не е търсен от прокуратурата и службите.

„Готов съм да предоставя всичките си мобилни устройства и всичко, което ползвам за комуникация. Бих съдействал изцяло на такава проверка. Нямам какво да крия и от какво да се притеснявам. Ако имах нещо да кажа, досега да съм го казал. Както не се притеснявах да говоря публично срещу Истанбулската конвенция, която се оказа, че е противоконституционна“. 

 Алексей Пампоров: Институциите закъсняха с реакцията си

„Институциите взеха рутинни мерки. Те не очакваха да се случи това, което се случи“, изказа мнение от своя страна доц. Алексей Пампоров – социолог от БАН. Според него и сега съществуват мерки, като тези в стратегията:

„Институциите въведоха съвсем дребни промени в законодателството, които обаче доведоха до голяма истерия, защото хората не са запознати с тях“.

Преди избори винаги има фокусирано внимание към ромската общност, подчерта социологът. Според него случилото се в Сливен е било търсена провокация.

Доц. Пампоров смята, че институциите са закъснели с реакцията си. 

И в Русия е правен подобен опит със страховете на хората

Оказва се, че не само в България подобни истерии срещат благодатна социална почва. И в Русия е правен подобен опит със страховете на хората. За него разказа в интервю за "Хоризонт" руската разследваща журналистка Анастасия Сечина:

„Тази истерия не беше свързана само с някакви малцинства или мигранти, тя беше свързана с цялото население в някакъв момент. Хората мислиха, че е достатъчен един малък повод, за да дойдат и да им вземат децата“.

Интервютата чуйте от звуковите файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна