Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел осъди турската „инвазия“ в Сирия

Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел осъди днес турската „инвазия“ в контролирани от кюрди райони в Сирия и предупреди срещу „етническо прочистване“, предаде АФП.

„Израел осъжда турската инвазия в кюрдски райони в Сирия и предупреждава срещу етническа чистка сред кюрди от Турция и нейни марионетки“, се казва в изявление на премиера Бенямин Нетаняху.

„Израел е готов да увеличи хуманитарната помощ за храбрия кюрдски народ“, отбелязва още той.

Операцията на Турция изглеждаше почти неизбежна, след като в събота американският президент Доналд Тръмп обяви, че американските военни в региона се изтеглят. Той се опита да оправдае де факто зелената светлина, която е дал на турския си колега Реджеп Ердоган за офанзива, смятана за предателство към кюрдските съюзници на Вашингтон.

Нетаняху подбра внимателно думите си, за да не критикува Тръмп, който го подкрепя сериозно, откакто е в Белия дом. Но действията на президента на САЩ предизвикаха дълбоко безпокойство в Израел.

Израелците се питат дали тяхната страна може да бъде изоставена по подобен начин от най-важния си съюзник на фона на опасения дали най-големият им враг Иран няма да запълни всеки вакуум в съседна Сирия, отбелязва АФП.

Нетаняху също така има напрегнати отношения с Ердоган, който е силен поддръжник на палестинската кауза. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени