Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Иванова:

България без грешки при проверките на Европейската сметна палата

Снимка: БТА

Кохезионна политика и земеделие остават традиционно проблемни. Това заяви пред БНР Илияна Иванова - член на Европейската сметна палата, която вече е готова с доклада си за 2018 г. Този доклад съдържа констатациите за финансовото състояние на ЕС. За трета поредна година оценката за редовността на отчетите е с резерви.

„Това, че имаме една стабилна тенденция на по-ниско ниво на грешки – 2,6%, е само общото ниво на грешки за тази година спрямо миналата, и това не бива да ни успокоява. Остават си традиционно проблемните области, като кохезионна политика и земеделие, където винаги процентът на грешки е бил най-висок. Отново тази година за пореден път виждаме, че тези грешки засягат високорисковите разходи, при които плащанията от европейския бюджет се извършват на база на възстановяване на направените разходи. При кохезията и при „Селските райони“ имаме този тип разходи, които предразполагат към грешки чрез обществените поръчки – недопустими разходи, липсваща документация. При кохезията имаме 5% грешки. При „Селските райони“ имаме 2,4% - говорим за съществен процент грешки. И за двете проблемни сфери този процент все пак е драстично намалял“, обясни тя в интервю за предаването „Нещо повече“.

Иванова подчерта, че трябва да се прави разлика при грешките – къде има умисъл и къде не. „Там, където видим грешки с умисъл, веднага ги предаваме на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Тази година сме идентифицирали 9 такива случаи“, добави тя.

Илияна Иванова отбеляза, че в случаите, които са коментирани в Европейската сметна палата, България не е спомената никъде:

„При транзакциите в областта на кохезионната политика, които са проверявани – 15 на брой в България, не са открити никакви грешки. В областта на земеделието – са проверени 4 броя и също 0 количествени грешки“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!