Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на Уолстрийт след подновени надежди за търговска сделка САЩ-Китай

Основните фондови индекси на Уолстрийт нарастват с близо 1% в началото на търговията в четвъртък след подновени надежди за постигане на поне частична търговска сделка между САЩ - Китай.

Повод за подновения инвеститорски оптимизъм относно стартиралите днес важни търговски преговори на високи ниво във Вашингтон даде изявление на Доналд Тръмп, че той ще се срещне в петък с главния китайски преговарящ - вицепремиера Лю Хъ.

Последвалите коментари на самия Лю Хъ преди началото на днешните преговори също допринасят за позитивните нагласи на инвеститорите на Уолстрийт, че може да бъде постигната поне частична търговска сделка, която да бъде оповестени дори още утре.

По-рано днес бяха оповестени и други позитивни до противоречиви информации относно хода на ключовите търговски преговори, както и новината, че администрацията на президента Доналд Тръмп планира да предостави в скоро време лицензи на малък брой водещи американски компании, чрез които те ще могат да доставят на "Хуавей" някои "нечувствителни стоки", въпреки че китайският технологичен гигант е включен в т.нар. "черен списък" на САЩ.

Целият този инвеститорски оптимизъм относно търговските преговори доведе до ръст на фондовия индекс DJIA с 230 пункта (повишение с 0,89%), на широкия индекс S&P50 - с 0,93% и на технологичния Nasdaq Composite - с 0,93%, след като вчера те приключиха търговията с добри повишения съответно с 0,7%, с 0,9% и с 1%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна