Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ени" няма да прави сондажи край Кипър, ако Турция прати бойни кораби

Снимка: Красимир Делчев

Италианската енергийна компания „Ени” няма да извършва сондаж в кипърската изключителна икономическа зона при военно присъствие в района, предупреди днес изпълнителният й директор Клаудио Дескалци. Това е първи пробив в кипърската енергийна програма заради нарушенията на Турция край Кипър.

„Ени” не е обезпокоена от ескалацията на газовото напрежение между Кипър и Турция, но, ако се появят бойни кораби, няма да пробива, защото със сигурност не иска да провокира война за сондажи, подчерта Клаудио Дескалци днес в Рим.

Енергийният министър на Кипър Георгиос Лакотрипис е поискал информация от централата на компанията за това изявление и за плановете й. В петък той ще има среща с нейни представители.

Консорциум от италианската компания „Ени” и френската „Тотал” получи през септември лиценз от правителството на Кипър за проучвателни газови сондажи в Блок 7 – същия блок, където от една седмица вече е турският сондажен кораб „Явуз”. Анкара оспорва, че част от този блок попада в нейния континентален шелф. 

Фрегати, подводници, самолети подкрепят сондажните и сеизмологичните кораби на Турция край Кипър, съобщи миналата седмица турското Министерство на отбраната. 

„Ени” вече има опит от сблъсък с турска военна сила заради газа край Кипър. През февруари миналата година турски военни кораби блокираха сондажната й платформа и не й позволиха да влезе и започне проучвателен сондаж в Блок 3.

В изявление вчера премиерът на Италия Джузепе Конте осъди турските нарушения край бреговете на острова и изрази пълната солидарност на страната му с Кипър.

Франция също декларира подкрепата си за Никозия. Тя нарече изпращането на турския кораб „Явуз” в офшорната зона на Кипър „враждебен акт”.

Френски военни кораби да присъстват в близост до Блок 7 на кипърската изключителна икономическа зона, за да се противодейства на незаконните действия на Турция, поиска днес министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос по време на посещението си в Париж.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени