Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг в Атина: Да останем единни срещу "Ислямска държава"

Йенс Столтанберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Трябва да останем заедно в общата ни битка срещу общия ни враг - групировката "Ислямска държава", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при визитата си в Атина.

Норвегия, на която Столтенберг беше министър-председател, преди да поеме поста на генерален секретар на пакта, обяви, че предвид турската офанзива в Сирия спира експорта на оръжие и стоки с двойна употреба за натовския си съюзник.

Италианският външен министър Луиджи ди Майо привика турския посланик в Рим, за да подкани Турция да прекрати едностранните си действия и да остави решението на Сирийската война на ООН.

Кризата бе обсъдена в Съвета за сигурност, но след края на заседанието само европейските членки на Съвета - Франция, Германия и Великобритания, а също така Белгия и Полша - призоваха Анкара да спре военната операция.

В Сената на Съединените щати републиканецът Линдзи Греъм и демократът Крис Ван Холън обвиниха администрацията на президента Тръмп в бездействие срещу турската офанзива и внесоха проектозакон за икономически санкции срещу Турция.

Проектозаконът предвижда замразяване на всички американски авоари на президента Реджеп Ердоган, вицепрезидента Фуат Октай и министъра на отбраната Хулуси Акар. Санкциите ще засегнат и всички компании, които имат бизнес с турската армия, включително и доставчиците на горива.

Конгресът обаче в момента е във ваканция и се събира отново едва идния вторник, коментира "Франс прес".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!