Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

163-ма курсанти положиха клетва във Велико Търново

| обновено на 11.10.19 в 17:20
4
Церемонията по полагане на клетва от курсантите в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново.
Снимка: Здравка Маслянкова

163-ма курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново днес положиха военна клетва.

Бъдещите офицери за Сухопътните войски и Военновъздушните сили са с 27 на сто по-малко от държавния план-прием, утвърден от Министерството на отбраната. Във военната церемония се включиха премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

Курсантите преминаха начална военна подготовка и продължават обучението си по 19 военни специализации. Днес бяха с униформи от времето на княз Батенберг и се заклеха, казвайки: „За войнската чест и за славата на бойното знаме, заклех се!“.

Атина Трайкова е една от бъдещите 163 офицери, обучава се за разузнавач и казва, че военната професия е била нейна мечта.

„Това се превърна в моя цел да вляза във Военния университет и да се реализирам като офицер“, каза тя.

Докато дъщерите и синовете се заклеваха, целувайки знамето, родители споделиха:

„Надявам се, че ще им дадат достатъчно насоки, за да не се случват лоши неща. Дай Боже оня отгоре да си ги пази“. „Само здраве и успех в летателния период“.

Премиерът Бойко Борисов прие строя и сподели с курсантите, че би искал да си смени мястото с тях. Той припомни, че са отпуснати 16 милиона лева за ремонти на учебните корпуси и общежитията на Националния вонене университет, а държавата осигурява близо 4 милиарда лева за развитието на армията.

„Затова трябва да се учите, да се подготвяте, да сте много добри, защото виждате събитията в Сирия, Либия, Косово. Да, дипломацията, външната политика е в наши ръце и ние ще сме добри политици, ако има траен мир. Но винаги е добре в гърба си да имаш възпиращата сила на Българската армия във ваше лице“, каза премиерът.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че недокомплектът е 5400 офицери и войници и увери бъдещите офицери, че се полагат усилия за модернизация на армията:

 „Ние искаме вие да бъдете командири в една модерно оборудвана армия. Полагаме усилия и за стандарта на живот, и заплащането на българските офицери“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия