Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

"Училищната реформа катастрофира официално", констатира на първата си страница вестник "Сега". Авторите на статията обясняват, че новите учебни програми по математика, на които се възлагаха надежди да мотивират учениците, са издържали проверката на времето само 3 години.

Образователното министерство започва преглед на програмите от 5-ти до 7 -ми клас, след което ще предложи вариант за олекотяването им. Част от причините са и слабите резултати на седмокласниците - това е съобщил просветният министър Красимир Вълчев пред депутатите от ресорната парламентарна комисия.

Тази година на националното външно оценяване седмокласниците получиха средно 33 точки от 100 възможни, което се равнява на оценка 3.60 - най-слабата досега.

100 училищни автобуса са хванати в нарушение, съобщава вестник "Монитор". След един месец проверки е констатирано, че ученици се возят често с износени гуми, без технически преглед, а шофьорите нерядко нямат преминат психотест.

От Автомобилна администрация и МВР са издадени 26 акта и 71 предписания. Проверките са показали, че автобусите са снабдени с колани, но учениците рядко ги слагат, а и учителите, които ги придружават, също не ги окуражават да го правят.

Вестник "Дума" извежда на първата си страница информацията, че до 15 години у нас ще има със 190 хил. по-малко работни места.

Основната причина са негативните демографски процеси, обяснява изданието, като цитира представения вчера анализ от социалния министър Бисер Петков.

Най-търсените през 2034 година ще са медицинските сестри и акушерките, учителите по средно и начално образование, сочат прогнозите на изследователския екип.

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество ще има нов шеф най-вероятно до края на ноември, пишат днешните вестници.

Вестник "Труд" съобщава, че партиите имат 14-дневен срок за номинации за кандидати за мястото на Пламен Георгиев. Вестник "Сега" пише: "Георгиев най-сетне събори незаконните навеси на терасата си, ще подобрява испанския си" и пояснява, че бившият шеф на КПКОНПИ е спазил нареждането на премиера Борисов и е започнал да руши почти 60 квадратни метра от незаконните постройки.

Прокуратурата ще провежда очна ставка и изисква разпечатки на телефонни разговори във връзка със спирането на сигнала на програма “Хоризонт“ на 13-ти септември, съобщават всекидневниците след изслушването на главния прокурор Сотир Цацаров във временната парламентарна комисия вчера.

Две абсолютно различни версии за спирането на програмата са дали генералният директор на Българското национално радио и техническият директор на медията. Затова между двамата ще бъде проведена очна ставка, пояснява вестник "24 часа".

"За мен е необяснимо как може с един мейл да се спре радиото"- тези думи на главния прокурор цитира изданието. Вестниците цитират главния прокурор, че има данни за извършено престъпление при прекъсването на излъчването на "Хоризонт".

"Сега" съобщава в заглавие, че прокуратурата разследва и кой притиска журналисти в БНР.

На образователна тема е водещото заглавие на вестник "Стандарт". "Роботи влизат в класните стаи" е  на челната страница на изданието. Създадените в БАН роботи имат анимационни лица, могат да правят 60 физиономии, да поставят оценки на учениците или да представят презентации на планетите.

Ако през ноември Европа ни разреши, България ще развъжда калкан и стриди. Това съобщава на първата си страница вестник "24 часа". Предложението за изкуствените развъдници на деликатесната риба в Бургас и на стриди във Варна идва от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и трябва да бъде одобрено на заседание на Генералната комисия за Средиземно и Черно море, която ще заседава в началото на следващия месец.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени