Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква е ролята на училищните медиатори

Ромските деца, които в понеделник бяха изведени от училище от родителите си след слух, че ще бъдат отнети от социални грижи, вече се връщат в класните стаи.
Снимка: БГНЕС

Първоначално сметнах случващото се в Сливен и Ямбол (слуховете за отнемане на деца от родителите им в училищата – б.р.) за някакво недоразумение, за някакви новини, които не са разбрани, да не кажа фалшиви. Това коментира пред БНР Мануела Радева, директор на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства към Министерството на образованието.

„Разбира се, не може да се предположи, че всичко това, което се изписа за Стратегията и за вземането на децата, е вярно. Но когато хората не са достатъчно грамотни, дават възможност да бъдат по-лесно манипулирани, излъгани и подведени“, каза Радева в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Тя отбеляза, че по официални данни в училищната система са назначени 240 медиатори и че такива се назначават и от самите общини, като тяхната бройка не е малка.

Решението да се назначи медиатор в едно училище е на директора, който преценява дали има нужда от такъв човек. Основните му функции са да подпомага изпълнението на местните и училищни политики за повишаване качеството и обхвата на предучилищното и училищното образование.

По повод създалата се психоза в Сливенско, Ямболско и други места Мануела Радева коментира, че медиаторите са изиграли своята роля и например в сливенското с. Сотиря не се е стигнало до напускане на училището.

„Това говори, че те изпълняват задълженията си. Не мога да кажа със сигурност дали в тези училища е имало достатъчно медиатори, защото обикновено се назначава един, но по някога се налагат и повече, за да може да се обхванат всички деца“, посочи още тя.

В България са обучавани медиатори от международни организации, например от Съвета на Европа, по българо-швейцарската програма. А сега предстоят два мащабни проекта на Министерството на образованието, в които ще бъдат обучено още медиатори.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!