Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново предложение на Лондон дава тласък на преговорите за сделка по Брекзит

| обновено на 11.10.19 в 18:17

Последното предложение на Обединеното кралство предвижда след неговото оттегляне от ЕС трябва да се въведе граница за регулативни проверки в Ирландско море между Северна Ирландия и Великобритания. Регулативните проверки са за спазване на европейските стандарти.

Запознати твърдят, че там ще могат да се извършват и митнически проверки по план, който в момента се обсъжда. Това е промяна в позицията на Лондон, който настояваше митническите проверки да се правят на различни точки около цяла Ирландия, което ЕС отхвърли като неработещо предложение и непредлагащо достатъчно защита за единния пазар.

Главният преговарящ от ЕС Мишел Барние е заявил пред посланиците на страните-членки, че Великобритания е променила позицията си и приема, че предложената замяна на предпазния механизъм не трябва да води до митническа граница на остров Ирландия.

Дипломат твърди, че това е причината Барние да поиска от страните-членки зелена светлина за по-интензивни преговори с Обединеното кралство този уикенд, каквато те са се съгласили да му дадат.

Според висши дипломатически източници е възможно решение, което да включва два елемента - Северна Ирландия да остане в митническия съюз на Обединеното кралство и в същото време да се гарантира, че митническите и регулативните проверки се извършват едновременно.

Това представлява промяна спрямо последните дискусии между ЕС и Обединеното кралство, при които Лондон предложи да се извършват разпръснати из целия остров Ирландия митнически проверки, което обаче беше отхвърлено от съюза като неработоспособно предложение, което не предлага достатъчно защита на единния европейски пазар.

От Европейската комисия завиха, че евентуалната сделка трябва да има правно действащо решение за оттеглянето на Великобритания, което избягва твърда граница на остров Ирландия, защитава икономиката му и споразумението от Разпети петък във всичките му измерения, както и да гарантира целостта на единния пазар.

Във вторник Съветът на ЕС ще заседава в Люксембург, за да подготви предложенията си по въпроса преди Европейския съвет на 17 и 18 октомври.

Барние проведе тази сутрин конструктивна среща със Стив Баркли, държавен секретар на Великобритания, отговарящ за излизането на страната от ЕС. В съвместното им изявление се казва, че Барние ще информира за постигнатите резултати посланиците на 27-те страни-членки на ЕС и Управляващата група по Брекзит на Европейския парламент.

ЕС и Обединеното кралство се споразумяха да засилят дискусиите през следващите дни.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон намекна, че "следващите няколко часа" могат да бъдат решаващи по отношение на възможността за пробив по Брекзит сделката.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени