Eмисия новини
от 00.00 часа

Екстремните спортове 6-12 октомври

Чамланг, Непал
Снимка: Seven Summit Treks

Победителите в предпоследния старт от Държавния календар по скайрънинг, в Беласица, Константин Василев и Каролина Калибацева са и шампионите в крайното класиране за сезона. Оспорвани остават второто и третото място, които ще станат ясни след последния старт - състезанието Хайдушки пътеки. То ще се проведе на 19 октомври в Сливенския Балкан.

===

Сопот за пореден път е домакин на Откритото първенство по парапланеризъм в дисциплината целно кацане. Състезанието е част от календара на Международната федерация по въздушни спортове (FAI) и носи точки за световната ранглиста. Финалът е в неделя, 13 октомври.

===

Обилни снегове на Дхаулагири отказаха 80-годишния испанец Карлос Сория да продължи изкачването си. Той е пожелал да не рискува своя живот, както и живота на екипа си. По време на предишната атака на върха, когато там се качи Атанас Скатов, Карлос Сория остана в Базовия лагер в очакване на по-добри условия. След това 80-годишният испанец достигна до Лагер 3, където се наложи да се откаже от изкачването. Имайки предвид, че това е десети негов опит на този връх, от който той не се отказа, въпреки напредналата си възасрт, и претърпените операции в коляното през последната година, нищо чудно да видим Сория отново на Дхаулагири още напролет.

На среща с медиите след четвъртия си осемхилядник за тази година Атанас Скатов обяви, че смята да изкачи останалите 4 върха от Хималайската корона още през следващата година. Скатов се стреми да стане първият българин с това отличие.

===

Сноубордистът Владимир Павлов пък обяви, че няма да прави повече опити на осемхилядници и ще се насочи към шестхилядници и седемхилядници, тъй като рискът по най-високите върхове е твърде голям, а експедициите - доста по-скъпи. На 26 септември Владо изкачи Манаслу и се спусна от него със сноуборд. Така стана първият българин, карал сноуборд от височина над 8000 метра.

Ден по-късно италианката Кристина Пиолини е изкачила Манаслу без допълнителен кислород и без шерпи, а после се е спуснала със ски от върха. Така тя стана първата жена, която се е спуснала със ски от този връх.

===

Започна една от най-интересните експедиции тази есен в Хималаите. Италианецът Ерве Бармас, който идния месец ще бъде гост на Банско филм фест, германецът Дейвид Гьотлер и колумбиецът Андрес Марин (Hervé Barmasse, David Göttler, Andrés Marín) започнаха аклиматизация за траверс на масива Чамланг (най-високият от трите върха е 7319 м), който се намира в слабо посещаван район в долнбата Хонгу в Непал. Бармас и Гьотлер имат няколко съвместни експедиции досега - южната стена на Шиша Пангма (8013 м) през 2017 г. и опитът им на Гашербрум 4 (7925 м). Андрес Марин е леден и драйтулинг катерач, с експедиции до високи върхове в Киргизстан, Китай и Перу. Тримата алпинисти възнамеряват да изкачат и трите седемхилядника - Чамланг 1,2 и 3.

===

След дългогодишни опити Дейв Греъм успя да изкатери боулдъра “Hypnotized Minds” (8С+) - един от най-трудните проекти в света. Изкатерен за първи път от Даниел Уудс през 2010 г., боулдърът се оказа невъзможен за Греъм, който направи известна вариация преди 6 години, но така и не успя да го изкатери целия. Това се случи едва тази седмица, когато, вече 37-годишният американец най-сетне направи финалното движение и се похвали в Инстаграм. Това е третото преминаване на “Hypnotized Minds”. След премиерата на Уудс, следва повторение от руснака Рустам Гелманов.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от