Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия спира оръжейните сделки с Турция заради офанзивата в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия ще спре износа на оръжие, което Турция може да използва при военната й инвазия в Северна Сирия. Това заяви германският външен министър Хайко Маас в интервю за утрешното издание на "Билд". Доставките за Турция съставляват почти една трета от целия оръжеен износ на федералната република. През миналата и през първите 4 месеца на тази година Германия е доставила на Турция оръжие на стойност 430 милиона евро.

По данни на Сирийският център за правата на човека, базиран в Лондон, цивилните жертви на турската операция в Северна Сирия вече са 28. 17 са загиналите от турската страна на границата.

От Атина изразиха опасения за нов мигрантски поток от Турция. Само в рамките на вчерашния ден гръцката брегова охрана и "Фронтекс" задържаха близо 200 мигранти на лодки край Лесбос, Лемнос и Хиос. А през изминалата нощ 45-ма души бяха задържани край Александруполис.

За Арабската лига турската операция е "агресия"

Държавите от Арабската лига заклеймиха като "агресия" турската военна операция в Сирия и призоваха Анкара да оттегли незабавно и безусловно войските си от "всички" сирийски територии. Арабските външни министри се събраха извънредно в Кайро, за да съгласуват помежду си мерки срещу продължаващата 4-ти ден офанзива. В декларацията им се посочва, че са възможни не само дипломатически и икономически мерки, но и "военно сътрудничество" срещу "турската агресия"


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени