Eмисия новини
от 02.00 часа

Здравната каса реимбурсира 1500 сензора за кръвна захар догодина

От догодина Здравната каса ще реимбурсира 1500 сензора за проследяване на кръвната захар. Това съобщи пред БНР проф. Мая Константинова, детски ендокринолог на дискусия за добрия контрол при диабета. 

От няколко години Здравната каса реимбурсира и инсулиновите помпи за диабетно болните. С решението в новия бюджет да се заплащат от касата и 1500 сензора догодина ще се даде възможност за по-добър контрол на кръвната захар.

Сензорите дават възможност за непрекъснато следене на кръвната захар за разлика от еднократното отчитане на глюкозата в кръвта. Те ще предоставят динамична информация за скоростта, посоката и тенденцията към по-високи или по-ниски нива на глюкозата в реално време.

В България все още няма фирма, която да внася сензорите, но с реимбурсирането от догодина проблемът би следвало да отпадне, смятат ендокринолозите.

Здравната каса ще ги предоставя по определени критерии на пациентите – възраст, контрол на диабета и усложнения, посочи проф. Константинова.

„Да се дава не цялото количество на годишна база, а може би по един-два на месец, за да може все пак да се използва от по-голяма част от нашите пациенти“, добави тя.

Репортажа можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от