Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

"Властта внезапно се стресна от ситуацията в Сирия", пише "Сега" на първа страница. Премиерът свика спешно Съвета по сигурност, като преди това уверяваше, че няма място за тревога. В рубриката си "Наблюдател", вестникът коментира, цитирам, "Единствен българският премиер не вижда или не иска да види истинското състояние, като използва обстоятелството, че никой дори и не помисля да се установи в България".

От 1 януари догодина вдигат минималната заплата с 50 лева, информира "Труд". Тя ще е 610  при сегашен размер  560. Вестникът се позовава на социалния министър Бисер Петков.

"Животът е поевтинял през септември заради спад на цените в транспорта и туризма", пише "24 часа". Разходите за образование обаче са се повишили с близо две на сто. Данните са на националната статистика.

София е девета в Европа по поскъпване на жилищата, пише "Монитор". Новите жилища в крайните квартали са причина за по-високите цени, поясняват брокери. Купувачите продължават да предпочитат по-малки апартаменти.

Работници завлечени със заплати в размер на 13 млн. лева, съобщава още "Монитор". Разкрити са нередности във всяко едно от проверяваните предприятия и фирми, пояснява изданието. Информацията е на Главната инспекция по труда.

Банки взимат процент или фиксирана сума, когато кандидатстваме за кредит, съобщава "Телеграф". Броим 250 лева, е изчислил вестникът. Плащаме и при предсрочно погасяване на заема един процент от сумата като такса.

"Година след "Мостовете в риск", какво се случва на магистрала "Тракия" - статия във вестник "Сега". Става дума за журналистическа проверка на сайта "дир.бг" преди година и последствията от писаното тогава. Проверката е показала 42-годишни греди, които крепят, на 20-ия километър, големия железен мост - сега се извършва ремонт.

"Ученик от Пловдив в топ 5 на прочутия технологичен институт в Масачузетс, информира "24 часа" в поредицата си "Отличниците на България". Димитър Чакъров впечатлил преподавателите си с математически проект. Мечтата му е да отговори на една от седемте нерешени задачи на хилядолетието.

Децата на убитите в Чикаго българи събират пари, за да върнат телата им в родината, пише "Труд". Необходими са 50 хил. долара.

Убиецът поляк бил с психически проблеми през последните две години, след като фалирал.

Над хиляда са изоставените деца у нас за една година, е водещото заглавие на "Земя".

"Дума" информира за подписка в Бургас срещу горенето на отпадъци в местната топлоцентрала.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!