Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марк Еспър: Освободени са опасни затворници от "Ислямска държава" след турското нахлуване в Сирия

Марк Еспър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър каза, че турското нахлуване в Североизточна Сирия е довело до освобождаване на опасни затворници от "Ислямска държава" и до голям брой жертви, предадоха Франс прес и ДПА.

"Въпреки несъгласието и многократните предупреждения от САЩ и международната общност турският президент Ердоган заповяда едностранно нахлуване в северна Сирия, което доведе до много жертви, бежанци, разрушения, несигурност и растяща заплаха за американските военни", заяви Еспър в декларация.

"Това неприемливо нахлуване подкопа успешната многонационална мисия "Поражение за ИД" в Сирия и в резултат на него бяха освободени голям брой опасни затворници от ИД. Ще отида в НАТО в Брюксел идната седмица и смятам да настоявам пред другите ни съюзници от НАТО да предприемем колективни и индивидуални дипломатически и икономически мерки в отговор на тези ненужни действия на Турция", добави министърът на отбраната на САЩ, цитиран от ДПА.

Той нарече безотговорна политиката на Турция и официално потвърди, че Пентагонът е предприел едностраннно изтегляне от Североизточна Сирия по нареждане на президента Доналд Тръмп.

"Едностранната операция на Турция е ненужна и необмислена. Президентът Ердоган е изцяло отговорен за последиците - евентуални военни престъпления и разрастваща се хуманитарна криза", добави Еспър и каза, че двустранните отношения са се влошили.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени